Alkoino – Arduino i Android alkotest tutorial

Ako želite u vlastitoj radinosti napraviti nešto drugačiji Arduino projekt koji može biti koristan i može se povezati s Android mobitelom, evo jednog prijedloga. Kroz tutorial izrade vlastitog alkometra, odnosno alkotesta donosim vam vlastito iskustvo i smjernice izrade.

 

Podulji uvod i motivacija za izradu

 

U traženju zanimacije radi izrade zanimljivog kućnog projekta počeo sam se interesirati za Arduino pa kao prvi projekt umjesto raznih schema s LED-icama i tipkalima odlučio sam zašto ne bi odmah krenuo s nečim zanimljivim što se ne viđa često, a nije previše komplicirano i nije novčano zahtjevno. Uz malo senzora i proučavanja na netu, zamislio sam da bi mogao napraviti Arduino alkometar. Na prvu djeluje komplicirano, ali meni zanimljivo, dapače, u fazi testiranja takvi projekti vode u sve veću zabavu i “raspoloženost” jer ipak se radi o alkometru – “dregeru”. Testiranje se ionako mora obaviti s realnim maliganima.

Na eBayu se alkometar može kupiti i za nekoliko dolara, koliko točan je zapravo upitno jer nabavio sam jedan i može mi poslužiti samo kao neka referentna točka jer nije baš neke točnosti i preciznosti. Osim toga mnogo je zanimljivije i korisnije napraviti svoju verziju. Ova koju predstavljam kroz tutorial je možda također upitne točnosti, ali bar može izmjeriti neku realniju točku alkoholiziranosti. Ili nedostatka istog. Ovo je idealna pomoćna igračka za cugopol.

Kad sam već odlučio izraditi Arduino projekt alkometra, nisam želio stati samo na mjerenju i prikazivanju vrijednosti promila u Arduino Serial Monitoru. Zašto ne prikazati na mobitelu putem Android aplikacije koju bi također izradio? To znači da u ovaj projekt moram uključiti još jedan zaseban projekt Android aplikacije. S Android aplikacijama imam više iskustva tako da ću kroz tutorial dati smjernice za izradu cijelog rješenja od Arduina do Androida tako da je njihovom kombinacijom nastala vlastita Android aplikacija Alkoino dostupna na Google Playu. Naravno, ako se netko ne želi baviti razvojem nove Android aplikacije od početka kroz tutorial, nego samo se želi baviti Arduinom, neka slobodno preuzme Alkoino s Google Playa jer će se njime povezati na konačan Arduino projekt.

Kada sam krenuo u realizaciju imao sam nekoliko stvari koje sam želio provesti, ali su mi bile nepoznanica. Tutorial stoga i meni samome predstavlja dokumentaciju te zabilješke na što sve moram paziti u buduće.

Za početak, koliko mi je god Arduino u zadnje vrijeme postao privlačan, nikako da nađem vremena da se s njime počnem baviti. Prvi projekt sam želio da je interesantniji od raznih koje pronalazim u knjigama. A s druge strane htio sam da je u igri što manje senzora. Na kraju uz ideju o alkometru, želio sam daljnji korak, a to je Android aplikacija jer sam ih nekoliko već do sada razvio. Pošto Arduino i Android nekako treba povezati, ideja mi je bila putem USB-a, ali nakon dosta traženja po netu, našao sam na probleme koje ne bi baš lako mogao riješiti jer uključuju specijalizirane Arduino pločice. Odustao sam od toga i zamislio zašto ih ne bi povezao putem Bluetootha? Na Arduino se lako spojii i lako ga je koristiti. Tu mi je problem nastao što nemam iskustva s korištenjem Bluetootha kroz Android aplikaciju, ali opet traženjm informacija na netu i metodama pokušaja i pogrešaka uspio sam ih povezati. Dalje je samo bila stvar programiranja i osmišljavanja kako će dva svijeta komunicirati, a da ne kompliciram.

Na kraju, alkometar se spaja preko Bluetootha na mobitel, ali ga je također potrebno spojiti na USB zbog napajanja. Jedan od prijedloga je korištenje USB OTG konektora mobitela preko pripadajućeg kabela (micro USB na mini USB kabel). Možda djeluje nespretno, ali s jedne strane mobitel je izvor napajanja Arduinu, a Arduino je s istim mobitelom spojen za komunikaciju, samo preko Bluetootha. Duljina kabla samo indicira koliko nam je u tom slučaju Arduino stvarno pri ruci. Drugi prijedlog korištenja i napajanja je recimo u autu gdje bi se Arduino napajao preko USB punjača (samostalni USB utor ili preko adaptera na 12 V) pa je pri ruci ili bolje reći dahu, a ionako s mobitelom mora komunicirati Bluetoothom.

Spomenuo bi odmah, da bi projekt bio dimenzijama što manji, odmah u startu sam se odlučio za korištenje Arduino Nano i manjeg breadboarda, ali to nije nužnost za samu izradu. Manji projekt lakše stane u neko kompaktno kućište jer radi se o gadgetu koji mora bti portabilan, pogotovo ako će se koristiti u autu, klijeti i / ili po feštama.

Sljedeći korak: potreban hardware