Prethodni korak: uvod

Pošto se projekt vrti oko Arduina, naravno da je osnova i neophodna je Arduino pločica. Može poslužiti bilo koja, a ja sam se odlučio za Arduino Nano. Također, da bi se sve lakše moglo pospajati, korištena je manja eksperimentalna pločica (breadboard). Breadboard i kablove sam iskoristio iz jeftinijeg Arduino Uno starter kita tako da na kraju od popisanih naručenih komponenti postoji višak koji će se iskoristiti u budućim projektima.

Lista naručenih komponenti i okvirna cijena na eBayu (zajedno s izvornim imenima radi lakše pretrage):

Komponenta Izvorni naziv na eBayu Cijena
Arduino Nano Nano V3.0 ATMEGA328 with mini USB cable Compatible with Arduino 4,50 $
Arduino Uno starter kit UNO R3 Arduino-Compatible Starter Kit with BreadBoard 400 23,00 $
Bluetooth modul Wireless Serial 4 Pin Bluetooth RF Transceiver Module HC-06 RS232 With backplane 4,00 $
MQ-3 senzor DC 5V MQ-3 Alcohol Ethanol Sensor Gas Detector Module LM393 For Arduino UNO 2,50 $
DHT11 Genuine DHT11 Digital Humidity Temperature Sensor Probe Moudle 1,00 $

U konačnici, ovo je slika i lista komponenti koje su stvarno korištene:

komponente

Arduino Nano V3.0 pločica s USB kablom
half-sized breadboard s 400 pinova
Bluetooth modul – 4 Pin Bluetooth RF Transceiver Module HC-06 RS232
senzor alkohola – DC 5V MQ-3 Alcohol Ethanol Sensor Gas Detector Module LM393
senzor temperature i vlage – DHT11
otpornik od 5,6 k ± 5%
nekoliko kablova za spajanje na breadboard

Bluetooth RF Transceiver Module HC-06 RS232HC-06

Ako ćete kroz ovaj tutorial koristiti samo spajanje Arduina koristeći Alkoino Android aplikaciju, onda vam je za ovaj tutorial bitno korištenje baš HC-06 Bluetooth modula jer se isključivo takav modul uparuje s Alkoino Android aplikacijom. Uparivanje nekog drugog modula s Alkoino aplikacijom ostavljam za neki drugi put. Ako ćete slijediti tutorial do kraja i izradite vlastitu Android aplikaciju, možete koristiti i neki drugi Bluetooth modul.

MQ-3 Alcohol Ethanol Sensor Gas Detector Module LM393MQ-3

Senzor etanola, oznake MQ-3 je osnova alkometra te je korišten modul s vlastitom pločicom jer sadrži potenciometar radi regulacije osjetljivosti. Također je jednostavnije korištenje jer ovakav modul sadrži četiri pina. Može se koristiti i verzija s čistim senzorom, ali se radi o senzoru sa šest pinova koji se dodatno moraju spojiti s potenciometrom što komplicira izgradnju. Bitno je proučiti karakteristike senzora jer će nam biti potrebne u nastavku, neki koraci ovise o razumijevanju tih karakteristika. Detaljne karakteristike nalaze se u datasheetu senzora, potrebno je malo prosurfati za pronalazak, npr. koristim ovaj: https://www.sparkfun.com/datasheets/Sensors/MQ-3.pdf tako da sam prema njemu razvio Arduino sketch.

DHT11
tutorial_web_img40

Senzor temperature i vlage DHT11 nije nužnost, ali doprinosi preciznosti očitanja MQ-3 senzora te je zbog toga korišten. Pregledom MQ-3 datasheeta vidljiva je ovisnost očitanja razine etanola o temperaturi i vlažnosti. Za još veću preciznost može se probati i bolji (te skuplji) senzor temperature i vlažnosti DHT22, ali nisam ga koristio jer ionako sam krivulje iz datasheeta morao aproksimirati u Arduino sketchu. Detaljne karakteristike DHT11 senzora također se nalaze u datasheetu senzora. Treba malo prosurfati, npr. može se koristiti ovaj: http://www.micro4you.com/files/sensor/DHT11.pdf.

Za spajanje DHT11 senzora dodatno je korišten otpornik od 5.6 k ± 5% (zelena-plava-crvena-zlatna) jer prema DHT11 datasheetu preporuka je koristiti otpornik od 5 k. Nisam kod sebe mogao među starim otpornicima naći točan pa je korišten sličan koji sam našao.

Sljedeći korak: potreban software